Walczymy z kompleksami, ale ten jest zupełnie inny! Kocha go cały świat. Mamy na myśli Kompleks Ochrony Koloru. Zawierają go wszystkie szampony, odżywki, kuracje i większość produktów do stylizacji DAVROE. Pokocha go każdy, dla kogo farbowanie jest priorytetem.
Kompleks Ochrony Koloru został zaprojektowany, aby chronić, wzmocnić i zapobiegać blaknięciu koloru. Dodatkowo zawiera składniki zapobiegające wydostawaniu się molekuł koloru na zewnątrz, co powoduje, że włosy zyskują niepowtarzalny blask. Dodatkowo naturalne składniki nasycają włosy silnymi środkami chroniącymi przed promieniowaniem UV i uszczelniają łuski włosa.
Sekretem jest unikatowa receptura. Kompleks zawiera naturalne składniki tj. proteiny komosy ryżowej, ekstrakt z nasion winogron, śliwki kakadu i liści oliwnych. Jak działają te substancje?
Komosa ryżowa sprawdza się nie tylko na talerzu! Jest uważana za kompletne białko, tzn. takie, które zawiera 8 niezbędnych aminokwasów. Jest to również jedyne białko, które może zapobiegać blaknięciu kolorów. Ma właściwości zatrzymujące wilgoć i udowodniono, że faktycznie działa na włosy, co oznacza, że nie spłukuje się podczas mycia szamponu czy odżywki. Komosa nadaje włosom połysk i poprawia zdolność rozczesywania na mokro i na sucho. Ułatwia stylizację oraz poprawia strukturę.
Ekstrakt z pestek winogron jest jednym z najsilniejszych dostępnych przeciwutleniaczy. Jest znany ze swoich zalet jako niszczyciel wolnych rodników na włosach i skórze głowy. Antyoksydanty odgrywają ważną rolę w zapobieganiu procesowi starzenia się włosów, więc są na wagę złota. Wyjątkowym przeciwutleniaczem jest też ekstrakt z liści oliwnych. Działa podobnie, jak też wyżej opisany. Dodatkowo ogranicza dalsze zniszczenia włosów spowodowane zanieczyszczeniami i promieniowaniem UV, chroniąc je w ten sposób przed fotostarzeniem. Liście oliwne i zawarte w nich substancje poprawiają też elastyczność włosów.
Jeśli Australia to oczywiście śliwka kakadu. Występuje wyłącznie tam. Owoc ten jest najbogatszym na świecie naturalnym źródłem witaminy C. Zawiera jej 50 razy więcej niż pomarańcze. Jak działa witamina C? Pomaga rewitalizować włosy i redukuje wolne rodniki. Śliwki mają więc właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ostatnie badania wykazały, że również właściwości konserwujące.